Zupy: Flaki

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 1 kg flaków
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • ¼ dużego selera
  • ½ świeżej czerwonej papryki
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • 1 i ½ l wywaru wołowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowane chili

Przyrządzenie:

Świeże flaki dokładnie oczyścić, zalać wrzątkiem i chwilę gotować,
odlać wodę, raz jeszcze zalać wrzątkiem i gotować 10 minut.
Wyjąć flaki z wody, poczekać aż wystygną i pokrajać w cienkie paski.
Warzywa dokładnie oczyścić i umyć pod gorącą wodą.
Seler pokrajać "w zapałkę", marchew i pietruszkę zetrzeć na bardzo grubym oczku, paprykę pokrajać w cienkie paski.
Flaki zalać wywarem wołowym, włożyć warzywa i wszystkie przyprawy prócz majeranku i natki pietruszki.
Gotować flaki pod przykryciem na małym ogniu, aż będą zupełnie miękkie, tj. około 90 minut.
Z masła i mąki zrobić ciemnozłotą zasmażkę i dodać do zupy.
Wsypać majeranek, zamieszać i podgotować jeszcze 3 minuty.

Podawać:

Posypane drobno usiekaną natką pietruszki ze świeżym pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie