Składniki:
Przyrządzenie:
Świeże flaki dokładnie oczyścić, zalać wrzątkiem i chwilę gotować,
odlać wodę, raz jeszcze zalać wrzątkiem i gotować 10 minut.
Wyjąć flaki z wody, poczekać aż wystygną i pokrajać w cienkie paski.
Warzywa dokładnie oczyścić i umyć pod gorącą wodą.
Seler pokrajać "w zapałkę", marchew i pietruszkę zetrzeć na bardzo grubym oczku, paprykę pokrajać w cienkie paski.
Flaki zalać wywarem wołowym, włożyć warzywa i wszystkie przyprawy prócz majeranku i natki pietruszki.
Gotować flaki pod przykryciem na małym ogniu, aż będą zupełnie miękkie, tj. około 90 minut.
Z masła i mąki zrobić ciemnozłotą zasmażkę i dodać do zupy.
Wsypać majeranek, zamieszać i podgotować jeszcze 3 minuty.
Podawać:
Posypane drobno usiekaną natką pietruszki ze świeżym pieczywem.