Zupy: Dyniowa

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 1000 g dyni
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 2 porcje śmietankowego sera topionego
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • kminek
  • kurkuma
  • kolendra
  • chili
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę.
Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla.
Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości.
Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem.
Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy.
Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając,
posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie