Zupy: Cytrynowa z ryżem

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 250 g włoszczyzny
  • 250 g skrzydełek z kurczaka
  • 1 i ½ cytryny
  • 5 łyżek ryżu
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łodyżki melisy
  • sól
  • biały pieprz

Przyrządzenie:

Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka.
Dołożyć umyte skrzydełka, całość zalać gorącą wodą i gotować przez około 45 minut na małym ogniu.
Rosół przecedzić, posolić, wsypać opłukany ryż i gotować około 15 minut, aż będzie miękki.
1 cytrynę umyć, cienko obrać, pokroić w plasterki, dodać do zupy.
Z połówki cytryny wycisnąć sok.
Żółtka rozmieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny, wlać do zupy,
ogrzewać kilka minut, nie dopuszczając do zagotowania się.
Zupę doprawić solą, odrobiną białego pieprzu.

Podawać:

Ozdobioną plasterkiem cytryny i listkiem melisy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie