Zupy: Chłodnik z botwinki z ogórkami

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże zielone ogórki
  • kilka ogórków małosolnych
  • pęczek lub dwa rzodkiewek
  • kalarepa
  • koper
  • szczypior
  • butelka soku z buraków
  • sól
  • pieprz
  • 2 litry maslanki lub kefiru

Przyrządzenie:

Botwinkę pokroić w drobną kostkę, liście i łodygi posiekać.
Wrzucić do sporego garnka.
Posolić, bez żenady popieprzyć i zalać niewielką ilością wrzątku, tak żeby woda ledwo pokryła warzywa .
Gotować przez 10-15 minut, wrzucic obrany ząbek czosnku.
Ugotowany wywar odstawić do ostygnięcia.
Pokroić resztę warzyw, wszystkie w tej samej wielkości niewielką kostkę.
Gdy wywar botwiny będzie już zimny, dodać posiekane warzywa i zalewać maślanką lub kefirem.
Dolać butelkę soku z buraków, lub koncentratu buraczanego.
Koper i szczypior drobno posiekać i dodać do zupy.
Całość dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na conajmniej 12 godzin a najlepiej 2 dni.

Podawać:

Gdy gorąco.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie