Zupy: Chłodnik z botwinki

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr maślanki, zsiadłego mleka lub kefiru
  • 150 ml śmietany
  • sok z cytryny
  • pęczek rzodkiewek
  • ogórek
  • 2 pomidory
  • koperek
  • szczypiorek
  • 3 jajka

Przyrządzenie:

Botwinkę oczyścić, posiekać, zalać bulionem i gotować około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać łyżkę soku z cytryny.
Wywar ostudzić, przecedzić. Rzodkiewki oczyścić, pokroić w kostkę.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Schłodzoną maślankę ubić ze śmietaną i połączyć z wywarem z botwinki.
Wymieszać z warzywami, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Podawać:

Z przekrojonym na pół jajkiem gotowanym na twardo.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie