Zupy: Chłodnik litewski

Jerzy Biernacki
04.11.2015

Składniki:

  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • 300 g botwinki
  • 150 g szczawiu
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 świeże ogórki
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Szczaw i botwinkę umyć, osączyć, posiekać, zalać wywarem warzywnym, krótko zagotować, pPrzestudzić.
Ogórki pokroić w kostkę lub w paseczki, można zetrzeć na tarce jarzynowej.
Rzodkiewki pokroić w plasterki, koperek i szczypiorek posiekać.
Mleko roztrzepać ze śmietaną, dodać wszystkie rozdrobnione składniki.
Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Schłodzić w lodówce.

Podawać:

Z jajkami ugotowanymi na twardo.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie