Zupy: Cebulowa II

Jerzy Biernacki
04.11.2015

Składniki:

  • 500 g cebuli
  • 50 g masła
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 l wody
  • 2 kostki mięsne
  • 100 ml piwa
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 80 g tartego ementalera

Przyrządzenie:

Cebulę pokroić na talarki i krótko obsmażyć na maśle.
Dodać obrane jabłko pokrojone w plastry i dalej dusić przez około 10 minut.
Zalać wrzącą wodą, dodać kostki mięsne, piwo, pieprz, majeranek i razem gotować przez 10 minut.
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody.
Posypać posiekanym szczypiorkiem i tartym serem.

Podawać:

Z grzankami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie