Zupy: Caldo verde

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 500 g kapusty włoskiej
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kiełbasy wędzonej
  • 100 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżka Vegety

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, kapustę włoską pokroić na wstążki, a cebulę drobno posiekać.
Na rozgrzanym oleju usmażyć posiekaną cebulę.
Dodać czosnek, ziemniaki, kapustę włoską i Vegetę oraz zalać gorącą wodą aby przykryć warzywa.
Wymieszać i gotować przez 20 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Ciepłe warzywa wraz z płynem rozdrobić w blenderze lub zmiksować.
Dodać jeszcze pieprzu i 400 ml wody, krótko podgotować.
Kiełbasę podgotować, pokroić na talarki i dodać do zupy.
Posolić wedle uznania, posypać pietruszką.

Podawać:

Gorące.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie