Zupy: Botwinka

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 6 średnich buraków
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka vegety
  • kwasek cytrynowy
  • 2 duże garście liści botwiny
  • śmietana
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przyrządzenie:

Buraki obrać, przekroić na połówki albo ćwiartki, ugotować z cukrem, solą i vegetą.
Dosypać kwasek cytrynowy do smaku.
Umyć i pokroić liście, dołożyć do buraków, gotować 10 minut.
Można zaprawić słodką śmietanką.

Podawać:

Z włożonym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery części
oraz ziemniakami polanymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie