Zupy: Białe Gazpacho

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
  • 3 ząbki czosnku, obrane, przekrojone wzdłuż
  • 3 kromki chleba bez skórki
  • ¼ szklanki wody
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu sherry
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka zielonych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
  • 4 kromki chrupkiego chleba
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do 350°C.
Rozłożyć migdały na blasze i piec, aż się lekko przypieką, około 10 minut.
W maszynce lub mikserze, zmielić migdały i czosnek do uzyskania ziarnistej pasty.
W małej miseczce zwilżyć chleb w ¼ szklanki wody i wycisnąć do sucha.
Dodać do mieszanki migdałów i czosnku, wymieszać.
Dodać 2 szklanki bulionu warzywnego, oliwę z oliwek, ocet i sól.
Starannie wymieszeć. Aby uzyskać gładszą konsystencję dodać jeszcze jedną wywaru.
Przykryć i chłodzić w lodówce przez co najmniej cztery godziny, a najlepiej na noc.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu.
4 kromki chleba pokroić w grubą kostkę i smażyć na patelni, aż zbrązowieje.

Podawać:

W wazie, z grzankami na wierzchu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie