Składniki:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do 350°C.
Rozłożyć migdały na blasze i piec, aż się lekko przypieką, około 10 minut.
W maszynce lub mikserze, zmielić migdały i czosnek do uzyskania ziarnistej pasty.
W małej miseczce zwilżyć chleb w ¼ szklanki wody i wycisnąć do sucha.
Dodać do mieszanki migdałów i czosnku, wymieszać.
Dodać 2 szklanki bulionu warzywnego, oliwę z oliwek, ocet i sól.
Starannie wymieszeć. Aby uzyskać gładszą konsystencję dodać jeszcze jedną wywaru.
Przykryć i chłodzić w lodówce przez co najmniej cztery godziny, a najlepiej na noc.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu.
4 kromki chleba pokroić w grubą kostkę i smażyć na patelni, aż zbrązowieje.
Podawać:
W wazie, z grzankami na wierzchu.