Zupy: Biała

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • marchew
  • cebula posiekana w kostkę
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jajko
  • namoczone pół bułki
  • śmietana
  • mąka
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • jarzynka
  • posiekana nać pietruszki
  • posiekany koper
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Przyrządzenie:

Mięso, bułkę, jajko, przyprawy i cebulę w kostkę wyrobić razem.
Ugotować wywar z marchwii startej na wiórki, liścia laurowego, ziela angielskiego z solą i jarzynką.
Kiedy marchew zmięknie zrobić małe klopsiki i wrzucać je na wrzątek.
Gotować kilka minut i zaprawić śmietaną, mąką rozrobioną z wodą.
Wrzucić nać pietruszki, koper oraz zmiażdżony czosnek.

Podawać:

Z ziemniakami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie