Zupy: Barszcz wołyński

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • ½ kg mięsa wołowego lub kiełbasy
  • ½ kg małych buraków ugotowanych poprzedniego dnia w skórkach
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli
  • włoszczyzna z kapustą
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ½ szklanki śmietany
  • zielenina

Przyrządzenie:

Poprzedniego dnia ugotować mięso, wyjąć z wywaru, obrać z kości, pokroić w kostkę.
Do wywaru włożyć poszatkowaną kapustę, włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować przez 15 minut.
Dodać ugotowaną fasolę z częścią wywaru, ugotowane buraki pokrojone na cienkie paski, wszystkie przyprawy.
Gotować przez 5 minut.
Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę, wsypać zieleninę, dodać mięso.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie