Zupy: Barszcz ukraiński

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 puszka fasoli
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 liście kapusty
  • 5 młodych buraczków
  • 1 litr bulionu, może być z kostki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • śmietana

Przyrządzenie:

Włoszczyznę, buraczki oraz liście kapusty opłukać, pokroić, wrzucić na wrzący bulion.
Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
Gotować na małym ogniu 25-30 minut.
Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania.
Barszcz zestawić, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dodać świeże masło, śmietanę.

Podawać:

Posypane zieleniną.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie