Zupy: Avgolemono

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 1 litr przegotowanej wody
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  • ¼ łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki anyżu
  • 3 żółtka
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Przyrządzenie:

Rozgrzać w rondlu oliwę, zeszklić oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę.
Dodać kolendrę, pieprz i anyż.
Chwilę smażyć ciągle mieszając, po czym wlać wodę.
Całość doprowadzić do wrzenia, a później gotować 30-40 minut pod przykryciem.
Przecedićź przez sito i wlać sok z cytryny.
Dokładnie ubić żółtka z sokiem i starta skórką cytryny, rozcieńczyć dwiema łyżkami wywaru.
Rondel z wywarem postawić na małym ogniu i stopniowo wlewać żółtka.
Podgrzewać, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje.

Podawać:

Z ryżem na sypko.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie