Zmywarka gastronomiczna – niezbędny sprzęt w każdej restauracji

Jerzy Biernacki
08.11.2016

Serwowanie dań i napojów w idealnie czystych naczyniach jest podstawowym standardem w lokalach gastronomicznych, wymaganym nie tylko przez klientów, ale także przez przepisy sanitarno- higieniczne. Współcześnie zmywanie naczyń w gastronomii rzadko wykonywane jest ręcznie, ponieważ ten sposób jest nieefektywny i kosztowny, ze względu na konieczność zatrudnienia dodatkowego personelu.

Serwowanie dań i napojów w idealnie czystych naczyniach jest podstawowym standardem w lokalach gastronomicznych, wymaganym nie tylko przez klientów, ale także przez przepisy sanitarno- higieniczne. Współcześnie zmywanie naczyń w gastronomii rzadko wykonywane jest ręcznie, ponieważ ten sposób jest nieefektywny i kosztowny, ze względu na konieczność zatrudnienia dodatkowego personelu. Zmywanie ręczne jest dzisiaj skutecznie zastępowane nowoczesnym sprzętem, jakim jest zmywarka gastronomiczna.

Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Producenci profesjonalnych zmywarek dla gastronomii oferują ich różne modele, ze względu na zróżnicowane potrzeby lokali gastronomicznych. Ogólnie zmywarki gastronomiczne można podzielić na urządzenia pracujące w systemie ciągłym i urządzenia pracujące cyklicznie. Te pierwsze nazywane są zmywarkami tunelowymi i są urządzeniami o wysokim stopniu zautomatyzowania (przypominają taśmę produkcyjną). Mogąc pracować nieustannie, umożliwiają wydajne zmywanie bardzo dużej ilości naczyń przy minimalnym zaangażowaniu pracowników. Zwykle stosowane są więc w dużych stołówkach lub restauracjach obsługujących bardzo dużą liczbę gości.

W mniejszych lokalach doskonale sprawdzają się zmywarki pracujące okresowo, które uruchamia się w razie potrzeby. Patrząc na ofertę jednego z czołowych dostawców urządzeń dla gastronomii https://revolution.pl/zmywarki.html można wyróżnić następujące rodzaje urządzeń:

  • Zmywarki do naczyń uniwersalne – przeznaczone są do niewielkich restauracji i barów, można w nich jednocześnie myć różnego rodzaju naczynia, czyli talerze, szklanki, tace, czy też sztućce.

  • Zmywarki do szkła (barowe) – zmywarki takie mają słabszy strumień wody i mniejszy wymiar kosza, dlatego służą przede wszystkim do mycia delikatniejszych kieliszków, szklanek, kufli itp., choć można w nich również myć mniejsze talerze i sztućce. Takie urządzenia sprawdzają się np. w kawiarniach lub pubach.

  • Zmywarki kapturowe – są bardziej wydajne, a od poprzednich urządzeń różnią się sposobem umieszczania naczyń (od góry). Są przystosowane do mycia także dużych garnków i patelni.

Wszystkie zmywarki przeznaczone dla gastronomii posiadają funkcję wyparzania, która zapewnia skuteczną dezynfekcję naczyń, a więc pozbycia się z ich powierzchni wszelkich bakterii.

Jak wybrać dobrą zmywarkę do gastronomii?

Na początku warto podkreślić, że do gastronomii nie powinno się kupować zmywarki przeznaczonej do użytku domowego. Choć takie urządzenia są tańsze, to ze względu na konstrukcję i sposób działania okazują się w gastronomii całkowicie niefunkcjonalne. Przede wszystkim zwykła zmywarka ma bardzo długie cykle zmywania (niektóre trwają nawet 2 godziny), a także mieści w sobie stosunkowo niewiele naczyń. Dla porównania zmywarka gastronomiczna pozwala umyć nawet 30 pełnych koszy naczyń w ciągu godziny, dzięki czemu jest w stanie zaspokoić nawet bardzo duże potrzeby na czyste naczynia. Wybierając zmywarkę gastronomiczną należy przede wszystkim dopasować ją do własnych potrzeb, biorąc pod uwagę jej przeznaczenie, wydajność, pojemność i rozmiary kosza, sposób ładowania naczyń itp. Obecnie profesjonalne urządzenia dla gastronomii można wygodnie zamówić w Internecie, warto jednak w takim przypadku skorzystać z usług firmy Revolution oferującej sprzęt gastronomiczny najwyższej jakości, dającej długi okres gwarancji oraz zapewniającej obsługę serwisową.

Informacja prasowa

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.