Zapiekanki: Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 1 kg tuszek z kalmarów
  • ½ kg cebuli
  • 1 kg pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Wodę osolić, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić tuszki kalmara, gotować do miękkości, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Tuszki pokroić na 5 cm kawałki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obrać, posiekać, oprószyć odrobiną soli, zeszklić na oleju i ułożyć na kalmarach.
Pieczarki, obrać, pokroić i podsmażyć lekko na maśle, pod koniec oprószyć solą i ułożyć na cebuli.
Całość posypać startym żółtym serem i zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami i pieprzem.
Wstawić pod przykryciem do  piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez około 45 minut.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby zapiekanka się przyrumieniła.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie