Składniki:
Przyrządzenie:
Wodę osolić, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić tuszki kalmara, gotować do miękkości, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Tuszki pokroić na 5 cm kawałki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obrać, posiekać, oprószyć odrobiną soli, zeszklić na oleju i ułożyć na kalmarach.
Pieczarki, obrać, pokroić i podsmażyć lekko na maśle, pod koniec oprószyć solą i ułożyć na cebuli.
Całość posypać startym żółtym serem i zalać śmietaną roztrzepaną z jajkami i pieprzem.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez około 45 minut.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby zapiekanka się przyrumieniła.