Zapiekanki: Zapiekanka z jajkami

Mariusz Siwko
04.11.2015

Składniki:

  • Przyrządzenie:
  • 2 główki sałaty
  • 6 jajek
  • 125 ml gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 100 g masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Przyrządzenie:

Liście sałaty rozdzielić, umyć, wrzucić na 15 minut do gotującej się, osolonej wody.
Odcedzić, grubo posiekać.
Masło roztopić w rondelku, dodać sałatę, dusić na małym ogniu, aż do całkowitego odparowania wody.
Dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać.
Podduszoną sałatę przełożyć do żaroodpornego, wysmarowanego masłem półmiska.
Zrobić 6 zagłębień, wbić do każdego jajko.
Posolić, popieprzyć.
Polać jajka resztą śmietany, posypać parmezanem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
Zapiekać w nim potrawę przez około 10 minut.

Podawać:

Gorącą z pieczywem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie