Zapiekanki: Zapiekanka z dorsza

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 1 kostka rosołu warzywnego
  • 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 800 g filetów z dorsza
  • 4 łyżki gęstej śmietany 36%
  • sól
  • pieprz
  • 1 posiekany pęczek natki pietruszki
  • 40 g tartego parmezanu

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Zagotować 4 litry wody, dodać kostkę bulionową, wymieszać i gotować minutę.
Wrzucić dynię i ziemniaki, gotować do miękkości około 10 minut.
Odcedzić warzywa, a wywar wlać do garnka.
Dodać do wywaru rybę i gotować na malutkim ogniu przez 5-6 minut.
Przełożyć warzywa do robota kuchennego, dodać śmietanę, sól, pieprz i zmiksować.
Przelać do miski.
Przełożyć rybę na talerz, podzielić widelcem na małe kawałeczki.
W foremce do zapiekania ułożyć na przemian zmiksowane warzywa, natkę i rybę.
Na samej górze powinny być warzywa.
Posypać startym parmezanem i wstawić do piekarnika na 12 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie