Zapiekanki: Zapiekanka włoska

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 2 cukinie
  • olej
  • 1 cebula
  • 200 g piersi kurczaka
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 200 g żółtego sera

Przyrządzenie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Cukinie pokroić w plastry, podsmażyć na oleju.
Na osobnej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone mięso kurczaka, podsmażyć.
Włożyć rozdrobnione pomidory z zalewą, wymieszać.
Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem,
ułożyć na przemian cukinię i sos pomidorowy z mięsem.
Wierzch posypać startym zółtym serem i ziołami prowansalskimi.
Zapiekać 25 minut.

Podawać:

Z grzankami z białego pieczywa.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie