Zapiekanki: Zapiekanka wiejska

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg obranych i ugotowanych na pół twardo ziemniaków
  • 500 ml śmietany minimum 18%
  • 5 jaj
  • sól
  • pieprz
  • 350 g pokrojonego w kostkę i podsmażonego wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule pokrojone w piórka podsmażone na maśle
  • masło
  • kilka plasterków żółtego sera

Przyrządzenie:

Na patelni podsmażyć boczek i cebulę z łyżką masła.
Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Gdy naczynie jest zapełnione do połowy, wsypać podsmażony boczek i cebulkę.
Przykryć pozostałymi ziemniakami.
W misce wymieszamć śmietanę z jajkami, solą i pieprzem.
Zalać ziemniaki i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Piec przez około 60 minut.
Przed końcem pieczenia na wierzchu ułożyć plasterki serka.
Po wyjęciu z pieca musi odczekać około 15 minut.

Podawać:

Z zieloną sałatą, polaną sokiem z cytryny i oliwą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie