Ostatnimi laty na rynku pojawił się produkt, który święci triumfy, a w niektórych kręgach wypiera niezwykle popularną kawę czy herbatę. Mowa o yerba mate - odpowiednio spreparowanych listkach ostrokrzewu paragwajskiego. Zawarta w niej kofeina dodaje energii podobnie jak kawa, a dobroczynne przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia jak w przypadku zielonej herbaty.
Przez środowiska naukowe yerba mate coraz częściej zaliczana jest do grupy suplementów diety. Wykazano jej nieoceniony wpływ w walce z nadwagą. Kofeina oraz saponiny zawarte w mate zwiększają metabolizm cholesterolu i niwelują wchłanianie tłuszczów. Zmniejsza tym samym nie tylko wagę, ale także ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawałów serca.
Polifenole, czyli substancje antyoksydacyjne, zawarte w yerba mate, zmniejszają występowanie wolnych rodników w organizmie, a tym samym spowalniają procesy starzenia. Liczne minerały, takie jak magnez, potas, mangan, regulują poziom elektrolitów w organizmie i wpływają korzystnie na metabolizm komórkowy, z kolei witaminy A, B1, B2, C, E, korzystnie wpływają na pracę narządów wewnętrznych, układ nerwowy i odporność organizmu. Kofeina i teobromina działają pobudzająco i dostarczają energii, jednak w przeciwieństwie do kawy yerba nie zwiększa ciśnienia tętniczego.
W zakresie struktury suszu wyróżnia się dwa typy mate: elaborada con palo oraz elaborada sin palo / despalada. Pierwszy z nich zawiera listki (min. 65%) i patyczki (maks. 35%), natomiast drugi zawiera więcej listków (min. 90%) i mniej patyczków (maks. 10%). Elaborada sin palo jest bardziej wyrazista, a esencja mocniejsza.
Ze względu na moc i jakość suszu mate dzieli się na kilka rodzajów. Na rynku dostępne są susze klasyczne, łagodne (suave) oraz mocne. Innym wyróżnianym rodzajem jest mate specjalnie selekcjonowane - do obróbki trafiają wyłącznie najlepsze i najbardziej aromatyczne listki, które poddawane są wydłużonemu okresowi leżakowania. Na uwagę zasługuje również yerba mate organiczna (ekologiczna). Przy uprawie ostrokrzewu paragwajskiego, z którego powstaje ten rodzaj mate, nie stosuje się pestycydów i nawozów sztucznych.
Bogata oferta producentów yerba mate zawiera także mate smakowe i aromatyzowane. Do suszu dodawane są aromaty owocowe lub kawałki owoców (yerba owocowa) oraz popularne zioła (yerba ziołowa). Grupa ta cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród amatorów zielonego naparu.
Yerba mate to nie tylko napój. Prozdrowotne właściwości mate zostały docenione także w innym obszarze szeroko pojętej sztuki kulinarnej. Na popularności zyskują przepisy z yerba mate. Serwis kalkuluj.pl oferuje zestaw popularnych przepisów kulinarnych, które każdy amator yerby może przygotować w swoim domu. Ciasto, lody, czy nalewki na bazie yerba mate to tylko niektóre z inspiracji, które znajdą Państwo na łamach portalu. Istnieje także możliwość bezpośredniego zakupu produktów niezbędnych do sporządzenia wybranej receptury.
Do łatwego i prawidłowego przygotowania naparu z yerba mate niezbędne okażą się akcesoria do yerba mate. W skład zestawu podstawowego wchodzi naczynie do yerba mate - matero oraz charakterystyczna rurka z sitkiem do picia naparu - bombilla. Z upływem czasu zaleca się powiększenie zestawu o czyściki do bombilli oraz termos na ciepłą wodę, którą wielokrotnie zalewamy tę samą porcję suszu (nawet do 7 razy). Jeżeli na wyposażeniu kuchni lub biura nie posiadamy czajnika elektrycznego z termometrem, wskazany jest zakup odrębnego termometru do pomiaru temperatury wody. Trzeba bowiem pamiętać, żeby nie przekraczała ona 80°C - wyższa od wskazanej może pozbawić napar cennych substancji zdrowotnych.