Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o winie bezalkoholowym, ale boicie się zapytać

Remigisz Szulc
22.10.2019

Tytuł tego artykułu trochę przewrtonie został zaczerpnięty z filmu Woodyego Allena. Przewrotnie, bowiem nie od dziś wiadomo, że znany reżyser jest miłośnikiem wina i często to właśnie ten trunek jest umieszczany w jego filmach. Lecz dzisiaj nie o filmach, lecz właśnie o winie chcielibyśmy napisać. A konkretniej o jego produkcji, walorach i innych, ciekawych aspektach, o których możecie nie mieć pojęcia. Zapraszamy!

Na początek trochę historii...

Czy wiecie, że wino bezalkoholowe istnieje od ponad stu lat? Początek tego trunku datowany jest na rok 1908, kiedy to Carl Jung otrzymał patent na prawo do produkcji wina bez alkoholu. Jak się możecie domyślić, jego wynalazek nie doprowadził uczonego do bogactwa i sławy. Bowiem dopiero od kilku lat trend na wino bezalkoholowe przybrał na sile. Wszystko tak naprawdę sprowadza się do świadomości odbiorców. Jeszcze kilka lat temu nie mówiło się tak głośno i na taką skalę o wpływie alkoholu na zdrowie człowieka. Ponadto zmiana nastawienia konsumentów nie dotyczy tylko i wyłącznie samego aspektu procentów zawartych w napoju lecz również trybu życia. Dzisiaj dużo więcej osób jest świadomych, jak zdrowy tryb życia pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Dlatego też wino bezalkoholowe coraz częściej jest wybierane przez konsumentów którzy z różnych przyczyn nie mogą lub nie chcą spożywać alkoholu.

Wytwarzanie i produkcja

Wytwarzanie wina bezalkoholowego wcale nie różni się od produkcji jego alkoholowego odpowiednika. Dosłownie, bowiem wino bezalkoholowe, które możecie kupić jest wytwarzane z... prawdziwego wina! Oczywiście w późniejszej fazie produkcji podelga ono dealkoholizacji, czyli najnowszej metody filtracji, która odsącza cały alkohol z naszego napoju. Tym sposobem zmniejsza się również kaloryczność wina bezalkoholowego! Szacuje się, że podczas całego procesu filtracji kaloryczność spada o średno 70% względem tradycyjnego odpowiednika. Oczywiście podczas całego procesu nasze wino bezalkoholowe nie traci swoich właściwości zdrowotnych! Idealny napój, prawda?

Walory wina bezalkoholowego

Wiemy już, kiedy pierwszy raz nasz napój został wytworzony oraz jak jest wytwarzany do tej pory. Ustaliliśmy ponadto, że posiada on dokładnie tyle samo walorów zdrowotnych, co alkoholowy odpowednik. No właśnie, ale na co dokładnie wpływa wino bezalkoholowe w naszym organiźmie? W winie bezalkoholowym znajdziemy wszystkie bioaktywne związki chemiczne, które są obecne w winie. Zatem jego picie sprawi, że zmniejszymy ryzyko niektórych chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak miażdżyca i nadciśnienie, a także cukrzycy. Wpływa ono pozytywnie na najważniejszy mięsień w naszym organiźmie – serce, a ponadto białe wino wspomaga procesy trawienne.

Zaspokojiliśmy waszą ciekawość? Naszym zdaniem to są najważniejsze rzeczy, które warto wiedzieć o winie bezalkoholowym. Też macie jakieś ciekawe spostrzeżenia? Podzielcie się nimi w komentarzach!

Artykuł partnera serwisu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.