Składniki:
Danie główne:
Sos:
Przyrządzenie:
W dużym rondlu na średnim rozgrzać oliwę.
Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć, aż zmiękną.
Dodać mięso, smażyć 2 minuty, aż mięso zacznie brązowieć.
Dodać oregano, kmin, cukier i przecier pomidorowy.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Starannie wymieszać i smażyć kolejną minutę.
Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień.
Dusić, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
Dodać kolendrę i wymieszać.
Na suchej patelni podgrzać placki, tak aby można je było łatwo zwinąć.
Sos:
Do miski wlać śmietanę, dodać pieprz i posiekany szczypiorek, wymieszać.
Liście sałaty skropić sokiem z cytryny, oliwą z pierwszego tłoczenia i solą.
Na środek każdego placka nałożyć porcję sosu, następnie masę mięsną i nieco sałaty.
Zwinąć jak duże cygaro lub podwijając do środka brzegi jak krokiety.
Podawać:
Z sałatą i sokiem z cytryny.