Wołowina: Taquito z wołowiną

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

Danie główne:

  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 1 duża, drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 500 g mięsa na stek, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100 ml wywaru wołowego
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • 8 gotowych pszennych tortillii

Sos:

  • 250 ml kwaskowej śmietany
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżki stołowe letniej wody
  • 3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku

Przyrządzenie:

W dużym rondlu na średnim rozgrzać oliwę.
Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć, aż zmiękną.
Dodać mięso, smażyć 2 minuty, aż mięso zacznie brązowieć.
Dodać oregano, kmin, cukier i przecier pomidorowy.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Starannie wymieszać i smażyć kolejną minutę.
Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień.
Dusić, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
Dodać kolendrę i wymieszać.
Na suchej patelni podgrzać placki, tak aby można je było łatwo zwinąć.
Sos:
Do miski wlać śmietanę, dodać pieprz i posiekany szczypiorek, wymieszać.
Liście sałaty skropić sokiem z cytryny, oliwą z pierwszego tłoczenia i solą.
Na środek każdego placka nałożyć porcję sosu, następnie masę mięsną i nieco sałaty.
Zwinąć jak duże cygaro lub podwijając do środka brzegi jak krokiety.

Podawać:

Z sałatą i sokiem z cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie