Wołowina: Szynka wołowa z kminkiem

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 800 g szynki wołowej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka kminku
  • sól
  • pieprz
  • 50 g sera Rokpol
  • oliwa

Przyrządzenie:

Wołowinę natrzeć solą i pieprzem, skropić oliwą, przykryć folią i marynować kilka godzin.
Następnie obsmażyć na rozgrzanej w rondlu oliwie z wszystkich stron.
Zalać dwiema szklankami zimnej wody.
Cebulę posiekać, sparzyć gorącą wodą, dodać do mięsa, wsypać kminek.
Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przewracając i podlewając wodą.
Przygotować sos:
Ser roztopić z wodą, lekko doprawić pieprzem, podlać częścią sosu spod mięsa.
Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je, pokroić w plastry.
Polać przygotowanym sosem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie