Składniki:
wywar:
sos:
Przyrządzenie:
Befsztyk wyżyłować i naszpikować boczkiem.
Natrzeć Vegetą i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Dodać oczyszczone i pokrojone na większe kawałki warzywa.
Wszystko jeszcze krótko podsmażyć.
Wywar:
Do gorącej wody dodać kostkę mięsną, liść laurowy, tymianek, skórkę z cytryny,
Gotować 2-3 minuty.
Podsmażone mięso i warzywa położyć na blachę, zalać wywarem,
przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Upieczone mięso pokroić, a z sosu z pieczeni i warzyw przygotować gęsty sos.
Sos:
Warzywa przecisnąć przez sito, dodać rozcieńczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną
oraz śmietanę do gotowania, ocet, marmoladę i białe wino.
Podawać:
Mięso pokrojone, polane sosem, z knedliczkami.