Wołowina: Svîčková

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 800 g befsztyka wołowego
  • 50 g suszonego boczku
  • 1 łyżka Vegeta
  • 50 ml oleju
  • 50 g cebuli
  • 200 g korzenia selera i pietruszki oraz marchewki
  • pieprz ziarnisty

wywar:

  • 1 mięsna kostka
  • 400 ml wody
  • ½ łyżeczki tartej skórki z cytryny
  • liść laurowy
  • ½ łyżeczki tymianku

sos:

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150-200 ml śmietany do gotowania
  • 100-150 ml białego wina
  • 1 łyżeczka marmolady z moreli
  • 1 łyżka octu winnego

Przyrządzenie:

Befsztyk wyżyłować i naszpikować boczkiem.
Natrzeć Vegetą i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Dodać oczyszczone i pokrojone na większe kawałki warzywa.
Wszystko jeszcze krótko podsmażyć.
Wywar:
Do gorącej wody dodać kostkę mięsną, liść laurowy, tymianek, skórkę z cytryny,
Gotować 2-3 minuty.
Podsmażone mięso i warzywa położyć na blachę, zalać wywarem,
przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Upieczone mięso pokroić, a z sosu z pieczeni i warzyw przygotować gęsty sos.
Sos:
Warzywa przecisnąć przez sito, dodać rozcieńczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną
oraz śmietanę do gotowania, ocet, marmoladę i białe wino.

Podawać:

Mięso pokrojone, polane sosem, z knedliczkami.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie