Składniki:
Dressing
Przyrządzenie:
Dressing:
Zmieszać w rondlu wszystkie składniki, gotować 3 min, ostudzić i zemleć w blenderze.
Wołowina:
Pokroić cebulę w cienkie piórka, bok choy na 3-centymetrowe kawałki,
ogórek, cukinię i białą rzodkiew w słupki o grubości 0,5 cm.
Posiekać dymkę ukośnie na centymetrowe kawałki, a czosnek na plasterki.
Pokroić wołowinę w paski centymetrowej grubości.
Na suchej patelni prażyć ziarna ryżu, aż staną się chrupkie.
Na dużym ogniu podgrzać w woku olej sezamowy, aż zacznie dymić.
Przesmażyć wołowinę, żeby się zrumieniła, ale w środku pozostała różowa.
Przełożyć mięso na talerz, wytrzeć wok do sucha i rozgrzać go ponownie z olejem roślinnym.
Dodawać partiami pokrojone warzywa, szybko smażyć, aż zmiękną.
Dolać sok z limonki i wodę. Dodać mięso, zamieszać.
Podawać:
Polane dressingiem i posypane odrobiną prażonego ryżu.