Wołowina: Steki wołowe z Bourbonem

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki Bourbonu
  • 2 steki wołowe (z karkówki)
  • sól
  • czarny świeżo zmielony pieprz

Przyrządzenie:

Roztopić masło razem z 1 łyżeczką oliwy na średnim ogniu.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka dusić, smażyć na złoto.
Wlać Bourbon i dusić jeszcze przez 3 minuty.
Zmniejszyć ogień do minimum.
Steki z obu stron posypać hojnie solą i pieprzem.
Na dużą patelnię wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony.
Odstawić mięso na 5 minut, następnie przełożyć na półmisek.
Polać z wierzchu cebulą z Bourbonem.

Podawać:

Na ciepło.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie