Wołowina: Stek wołowy z rusztu

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 2 główki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina
  • sól morska
  • czarny, świeżo mielony pieprz
  • 750 g chudego steku wołowego

Przyrządzenie:

Czosnek, oliwę, sos worcester, wino, sól i pieprz połączyć w dużej misce.
Marynatę starannie wymieszać.
Mięso naciąć około dziesięcioma płytki nacięciami.
Stek włożyć do miski z marynatą i starannie rozprowadzić marynatę na całej powierzchni mięsa.
Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Piec na ruszcie (lub dobrze nagrzanym grillu) przez 7-9 minut z każdej strony.
Po upieczeniu mięso odstawić na 10 minut, aż odpocznie.
Pokroić w stosowne plastry i...

Podawać

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie