Wołowina: Stek Diana

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 porcje po 175 g polędwicy wołowej, rozbite tłuczkiem do grubości 5 mm
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • 3 drobno posiekane szalotki
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka stołowa sosu worcestershire
  • 3 łyżki stołowe czerwonego wina
  • 3 łyżki stołowe wywaru wołowego
  • 1 łyżka stołowa brandy
  • 3 łyżki stołowe tłustej śmietany
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanej natki pietruszki

Przyrządzenie:

Na dużej patelni rozgrzać 25 g masła.
Doprawić mięso solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Położyć na gorącej patelni, smażyć 1 minutę po obu stronach.
Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.
Zmniejszyć płomień, dodać resztę masła.
Dorzucić szalotki, smażyć na małym ogniu 8 minut, aż szalotki będą miękkie.
Dodać musztardę i sos worcestershire, wymieszać.
Wlać wino i wywar, doprowadzić do wrzenia.
Gotować, aż 1/3 płynu odparuje.
Wlać brandy i ostrożnie podpalić, aby pozbyć się alkoholu.
Gdy płomienie przygasną, wlać śmietanę i gotować na silnym ogniu 3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Dodać natkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Włożyć steki do sosu i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
Ułożyć na ogrzanym talerzu, polać sosem.

Podawać:

Z frytkami i ugotowanym, zielonym groszkiem, do którego należy dodać nieco masła.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie