Składniki:
Przyrządzenie:
Na dużej patelni rozgrzać 25 g masła.
Doprawić mięso solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Położyć na gorącej patelni, smażyć 1 minutę po obu stronach.
Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.
Zmniejszyć płomień, dodać resztę masła.
Dorzucić szalotki, smażyć na małym ogniu 8 minut, aż szalotki będą miękkie.
Dodać musztardę i sos worcestershire, wymieszać.
Wlać wino i wywar, doprowadzić do wrzenia.
Gotować, aż 1/3 płynu odparuje.
Wlać brandy i ostrożnie podpalić, aby pozbyć się alkoholu.
Gdy płomienie przygasną, wlać śmietanę i gotować na silnym ogniu 3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Dodać natkę, wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Włożyć steki do sosu i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
Ułożyć na ogrzanym talerzu, polać sosem.
Podawać:
Z frytkami i ugotowanym, zielonym groszkiem, do którego należy dodać nieco masła.