Wołowina: Rolowany mostek cielęcy

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg mostku cielęcego
  • 5 ząbków czosnku
  • miód
  • ostra papryka
  • tymianek
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 750 g mielonej cielęciny
  • 1 jajko
  • 250 ml wywaru
  • ostra papryka
  • tymianek
  • oregano
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Z mostka usunąć żebra i chrząstki.
Z kości i chrząstki oraz małej ilości wody przygotować wywar.
Czosnek rozgnieść lub posiekać, wymieszać z papryką, solą, pieprzem i ziołami.
Mięso natrzeć przygotowaną pastą przypraw, następnie posmarować miodem
i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
Przygotować farsz:
Do mielonego mięsa wbić jajo,
dodać ten sam zestaw ziół i przypraw co do pasty oraz czosnek granulowany.
Dolewać stopniowo schłodzony wywar i wyrabiać farsz na jednolitą masę.
Mostek wypełnić farszem, zwiąć formując podłużną roladę i gęsto obowiązać bawełnianym sznurkiem.
Mięso ułożone w brytfannie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220–240ºC.
Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC,
piec jeszcze przez 90 minut, polewając mięso wodą i wytworzonym sosem.
Jeżeli pod koniec pieczenia mięso nie jest dość chrupkie,
wówczas jeszcze raz posmarować je miodem i chwilę piec.
Po wyjęciu mostka z piekarnika usunąć sznurek.
Mostek pokroić na porcje, polać wytworzonym sosem.

Podawać:

Z ziemniakami nadziewanymi szpinakiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie