Wołowina: Roladki wołowe II

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • kilka plastrów wołowiny zrazowej
  • musztarda francuska
  • korniszony
  • 1 cebula
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • kostka bulionu wołowego
  • oliwa z oliwek

Przyrządzenie:

Mięso porządnie rozbić.
Każdy plaster mięsa posmarować musztardą,
położyć nań odrobinkę drobno posiekanej cebuli, ćwiartkę krojonego wzdłuż korniszona.
Każdy plaster ciasno zwinąć zaczynając od dołu i zawijając boki do środka.
Każdą roladkę owinąć białą nitką, tak, aby nie rozpadła się podczas duszenia.
Na patelni mocno rozgrzać oliwę, podsmażyć roladki z każdej strony,
następnie przełożyć do rondla, zalać czerwonym winem i zagotować pod przykryciem.
Po zagotowaniu uchylyć pokrywkę, dorzucić cebulę, jeśli została oraz kostkę bulionową.
Dusić na małym ogniu przez około godzinę.
Sos można zagęścić, dodając do niego miękisz chleba razowego.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie