Wołowina: Rolada sycylijska

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg cielęciny zrazowej
  • 250 g mięsa mielonego mieszanego
  • 1 jajko
  • 12 cienkich plastrów salami
  • 200 g mozarelli
  • garść tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • ząbek czosnku
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • puszka koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Przyrządzenie:

Cielęcinę rozkroić tak, aby dała się rozłożyć jak książka, po czym rozbić ją na cienki płat. Posolić, popieprzyć, posypać granulowanym czosnkiem, skropić oliwą, zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie rozłożyć ją. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem, szczypiorem i odrobiną mąki. Rozłożyć masę mięsną na cielęcinie, na tym rozłożyć pokrojoną na plastry mozarellę, na niej ułożyć plastry salami. Zwinąć roladę, zasznurować ją bezbarwną nicią. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z ząbkiem czosnku, obsmażyć roladę z każdej strony, polać winem i smażyć po kilka minut z każdej strony. Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć niewielką ilością ciepłej wody, polać nim mięso, przykryć i dusić do miękkości, około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć roladę, przestudzić, usunąć nici, pokroić na niezbyt grube plastry.
Sos zagęścić mąką. Polać mięso.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie