Składniki:
Przyrządzenie:
Polędwicę zamarynować w miodzie pitnym
wymieszanym z miodem wrzosowym, oliwą z oliwek, startą gałką muszkatołową i świeżym pieprzem.
Całość odstawić na dobę.
Zamarynowaną polędwicę ułożyć w żaroodpornym naczyniu
i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Podlewając małą ilością marynaty piec przez około 15-20 minut.
Sos z pieczonej polędwicy zlać do garnuszka,
dodać do niego białe wino, rozgniecione orzeszki, pokrojone w cienkie paseczki morele, masło, parmezan.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chwilę gotować.
Szpinak rozłożyć na talerzu, polać gorącym sosem, a na wierzch ułożyć cienko pokrojoną polędwicę.
Posypać jeszcze szczyptą parmezanu.