Wołowina: Polędwiczki w sosie parmezanowym

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 6 plastrów polędwicy wołowej o grubości około 2 cm
  • 2 łyżki miodu wrzosowego
  • 0,5 szklanki miodu pitnego trójniaka
  • ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy
  • świeży pieprz mielony
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 4 suszone morele
  • 20 zielonych liści szpinaku
  • 40 ml białego wina
  • 1 łyżeczka masła

Przyrządzenie:

Polędwicę zamarynować w miodzie pitnym
wymieszanym z miodem wrzosowym, oliwą z oliwek, startą gałką muszkatołową i świeżym pieprzem.
Całość odstawić na dobę.
Zamarynowaną polędwicę ułożyć w żaroodpornym naczyniu
i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Podlewając małą ilością marynaty piec przez około 15-20 minut.
Sos z pieczonej polędwicy zlać do garnuszka,
dodać do niego białe wino, rozgniecione orzeszki, pokrojone w cienkie paseczki morele, masło, parmezan.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chwilę gotować.
Szpinak rozłożyć na talerzu, polać gorącym sosem, a na wierzch ułożyć cienko pokrojoną polędwicę.
Posypać jeszcze szczyptą parmezanu.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie