Wołowina: Polędwica wołowa z sosem balsamicznym

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 4 plastry polędwicy po 200 g każdy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • mąka
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki masła
  • rukola

Przyrządzenie:

Rozgrzeać piekarnik do 180 stopni.
Obtoczyć mięso w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony.
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na 5 minut.
Przełożyć mięso na patelnię, dodać masło, ocet balsamiczny, bulion oraz sól
i gotować na dużym ogniu aż bulion i ocet zredukują się. Sos powinien być gęsty.
Wyłożyć mięso na świeżą rukolę.

Podawać:

Ze smażonymi ziemniakami z rozmarynem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie