Wołowina: Musztardowe zrazy

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 750 g mięsa wołowego
  • pieprz
  • musztarda
  • cebula
  • 2 ugotowane marchewki
  • 100 g chudego boczku
  • 3 kiszone ogórki
  • mąka
  • olej
  • kostka bulionu wołowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • sól

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w poprzek włókien na cienkie plastry, nieco rozbić tłuczkiem.
Oprószyć pieprzem, posmarować z jednej strony musztardą.
Cebulę pokroić w piórka, marchewki, boczek i ogórki w słupki.
Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka piórek cebuli, słupek ogórka, marchewki i boczku.
Zwinąć rulon, każdy zpiąć wykałaczką lub obwiązać nicią.
Oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na oleju.
Przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem, tak aby mięso było tylko przykryte.
Dodać kostkę wołową, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek.
Dusić około 50 minut pod przykryciem.
Wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie