Składniki:
Przyrządzenie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jeden pomidor zostawić, a pozostałe wypestkować i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić razem z posiekanym czosnkiem na 50 ml oliwy. Dodać mięso i smażyć przez 5 minut rozbijając tworzące się grudki. Wrzucić pokrojone pomidory i smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy i oregano. Po kolejnych 5 minutach doprawić solą, pieprzem i cynamonem. Dusić jeszcze 3-5 minut i pozostawiamy do wystygnięcia. Bakłażany pokroić w podłużne plastry o grubości 1-1,5 cm. Co 3-4 cm skórkę naciąć nożem, co zapobiegnie kurczeniu bakłażanów. Plastry lekko posolić i pozostawić przez 30 minut na kratce. Opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami. Plastry bakłażana smażyć na patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą przez 3 -5 minut. Naczynie do zapiekania posmarować pozostałą oliwą i układać naprzemiennie bakłażany, sos mięsny, kończąc bakłażanem. Odłożonego wcześniej pomidora pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
Zrobić sos:
Rozpuścić masło w głębokim rondlu, wsypać mąkę. Po minucie smażenia zdjąć z ognia i rozprowadzić wlewanym po trosze zimnym mlekiem zmieszanym ze śmietaną, energicznie roztrzepując trzepaczką. Postawić garnek na ogniu i gotować powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodać połowę startego sera, doprawić solą i pieprzem, mieszać i odstawić żeby trochę ostygło. Na koniec wymieszać roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelać po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką. Zalać mussakę sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200°C. Po 20 minutach posypać pozostałym serem i dopiec przez kolejne 15-20 minut.