Wołowina: Mostek faszerowany mięsem

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg cielęcego mostka
  • 150 g cielęciny bez kości
  • 100 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
  • 1 duże jajko
  • jasna część pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • zioła

Przyrządzenie:

Warzywa oczyścić, dokładnie umyć, ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem masła, pokroić.
Cielęcinę na nadzienie zemleć, połączyć z posiekaną wątróbką, warzywami i jajkiem, przyprawić.
Mostek umyć, długim nożem wyluzować kości, uważając, aby nie podziurawić mięsa.
Posypać solą i pieprzem, w środku i na wierzchu.
Do utworzonej kieszeni włożyć farsz, zaszyć otwór.
Nadziany mostek zrumienić na łyżce masła.
Resztę masła posmarować blachę, włożyć mięso, wstawić do piekarnika.
Piec około godziny w temperaturze 200°C, polewając wytwarzającym się sosem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie