Składniki:
Przyrządzenie:
Mięso pokroić w małą kostkę.
Warzywa pokroić: cebule w piórka, marchew w plastry, seler w zapałkę, por w półplasterki, paprykę w półkrążki.
Rozgrzać w rondlu olej, dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
Dodać marchew, cebulę, seler i por, dusić aż warzywa zmiękną.
Jeśli trzeba, to podlać gorącą wodą, ale w bardzo małej ilości.
Potrawa powinna się dusić we własnym sosie.
Doprawić solą, pieprzem, czubrycą, wrzucić liść laurowy.
Dodać pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy i wino, dusić pod przykryciem, ciągle mieszając.
W razie potrzeby dolać gorącej wody.
Dusić aż mięso będzie miękkie.
Na końcu ewentualnie doprawić przyprawami i zdjąć z ognia.
Podawać:
Na drugi dzień.