Wołowina: Gulasz z suszonymi śliwkami

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 2-3 cebule
  • ½ kg suszonych śliwek
  • puszka pomidorów w zalewie
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie, dodać cebulę i podsmażyć razem.
Dolać wino, gotować do momentu, aż wino odparuje.
Dodać pomidory z zalewą, połowę śliwek i przyprawy, dusić aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby podlewać wodą lub winem.
Pod koniec gotowania dorzucić pozostałe śliwki, doprawić.

Podawać:

Z kaszą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie