Wołowina: Gulasz mołdawski

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 700 g wołowiny
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki pomarańczowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki chili
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżka maggi
  • 4 łyżki oleju

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w kostkę.
Mąkę i wszystkie sypkie przyprawy połączyć ze sobą i obtoczyć w nich mięso.
Mięso z przyprawami wrzucić na rozgrzany olej i obsmażyć z wszystkich stron.
Dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, wlać maggi, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Zalać litrem wody, gotować przez około 2 godzin, jeśli jest potrzeba, dolewając wody.
Po tym czasie dodać paprykę i gotować jeszcze przez około 30 minut.

Podawać:

Z pajdą świeżego chleba.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie