Wołowina: Enchiladas z wołowiną

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • ½ wołowiny zrazowej
  • 1 cebula
  • 150 g papryka Jalapeno
  • 3 ząbki czosnku
  • tortille
  • ser cheddar
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • bulion wołowy tyle aby zakrył mięso
  • olej

Przyrządzenie:

Wołowinę zalać bulionem z dodatkiem kminu, ½ chili i pieprzu.
Gotować do miękkości, przez około 2 godziny.
Posiekaną cebulę, czosnek i paprykę podsmażyć na oleju.
Rozdrobnić wołowinę i dodać wraz z pozostałym chili do warzyw.
Podlać wszystko 2-3 łyżkami bulionu pozostałego z gotowania mięsa i dusić przez 2-3 minuty.
Nałożyć uzyskany farsz na tortille i zawinąć rulony.
Wlać do żaroodpornego naczynia ½ sosu i ułożyć zrolowane tortille.
Polać pozostałym sosem i posypać serem.
Zapiekać przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180°C.

Podawać:

Z sosem taco.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie