Wołowina: Cielęcina z Porto

Mariusz Siwko
03.11.2015

Składniki:

  • 600 g cielęciny
  • 100 g warzyw: marchwi, selera, pietruszki, selera
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g cebuli
  • 2-3 łyżeczki Vegety pikantnej
  • anyżek
  • 100 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml czerwonego Porto
  • 1 łyżka posiekanej natki

Przyrządzenie:

Cielęcinę pokroić w kostkę, a warzywa korzeniowe skroić w drobną kosteczkę.
Na mieszance masła i oleju obsmażyć cielęcinę.
Dodać posiekaną cebulę, warzywa, łyżeczkę Vegety pikantnej i anyżek.
Podlać wodą i dusić, póki mięso nie zmięknie.
Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, posiekany czosnek, pozostałą Vegetę pikantną i wino.

Podawać:

Posypane zieloną pietruszką.
Z ziemniakami, kopytkami lub ryżem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie