Wołowina: Cielęcina w sosie koperkowym

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 800 g cielęciny bez kości
  • 2 łyżki masła
  • ½ litra bulionu
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki koperku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego

Przyrządzenie:

Cielęcinę gotować 1 godzinę w osolonej wodzie z dodatkiem ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych.
Roztopić masło, dodać makę, rozprowadzić bulionem i zagotować.
Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać smietanę i koperek, nie gotować.
Mięso pokroić w kostkę i połączyć z sosem.

Podawać:

Z ryżem na sypko lub gotowanymi młodymi ziemniakami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie