Składniki:
Przyrządzenie:
Mięso posypać mąką i wymieszać aby całe się nią pokryło.
Strząsnąć nadmiar mąki, mięso oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu o grubych ściankach rozgrzać masło z oliwą.
Porcjami smażyć cielęcinę i przekładać ją do miski.
Gdy całe mięso będzie już usmażone, wrzucić na ten sam tłuszcz cebulę i seler.
Dusić około 5 minut, a potem ponownie dodać mięso.
Wlać wino, gotować 3-4 minuty bez przykrycia, aby płyn trochę odparował.
Wlać sos pomidorowy i szklankę wody, dodać natkę i cynamon.
Zagotować, zmniejszyć ogień.
Przykryć i dusić godzinę lub półtorej, co jakiś czas mieszając.
Dodać do garnka ziemniaki i śmietanę, przyprawyć.
Przykryć, podgrzać, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, jeśli trzeba, dolać nieco wody lub bulionu.
Na koniec wyjąć cynamon.
Podawać:
Z bagietką.