Składniki:
Sos:
Przyrządzenie:
Mięso, po wytarciu zwilżoną octem ściereczką, natrzeć sokiem z cytryny, włożyć do naczynia z zimną wodą.
Dodać marchew, cebulę, przyprawy, gotować na średnim ogniu często szumując przez 50-60 minut.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Sos:
Na maśle podsmażayć mąkę, nie dopuszczając by się zrumieniła, rozprowadzić szklanką wywaru z cielęciny, zagotować.
Dodać odsączone rodzynki, płatki migdałowe, cukier, sok z cytryny, sól.
Sos powinien mieć wyraźny smak z dominującą nutą słodyczy.
Wyjęte z wywaru mięso pokroić na zgrabne porcje, ułożyć na głębokim półmisku, polać częścią sosu.
Pozostały wlać do sosjerki.
Podawać:
Z wysmażonym na sypko ryżem lub ziemniakami purée i zieloną sałatę, skropioną sokiem z cytryny.