Wołowina: Cielęcina w potrawce

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 600 g cielęciny bez kości
  • 2 marchewki
  • cebula z wbitym goździkiem
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sos:

  • kopiasta łyżka masła
  • łyżka mąki
  • filiżanka rodzynek
  • filiżanka płatków migdałowych
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier

Przyrządzenie:

Mięso, po wytarciu zwilżoną octem ściereczką, natrzeć sokiem z cytryny, włożyć do naczynia z zimną wodą.
Dodać marchew, cebulę, przyprawy, gotować na średnim ogniu często szumując przez 50-60 minut.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Sos:
Na maśle podsmażayć mąkę, nie dopuszczając by się zrumieniła, rozprowadzić szklanką wywaru z cielęciny, zagotować.
Dodać odsączone rodzynki, płatki migdałowe, cukier, sok z cytryny, sól.
Sos powinien mieć wyraźny smak z dominującą nutą słodyczy.
Wyjęte z wywaru mięso pokroić na zgrabne porcje, ułożyć na głębokim półmisku, polać częścią sosu.
Pozostały wlać do sosjerki.

Podawać:

Z wysmażonym na sypko ryżem lub ziemniakami purée i zieloną sałatę, skropioną sokiem z cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie