Składniki:
Chlebek:
Cielęcina:
Przyrządzenie:
Cielęcinę pokroić w małą kostkę.
Do cielęciny zetrzeć marchewkę, dodać pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
Doprawić suszonym tymiankiem, solą, pieprzem przykryć folią i zostawić na całą noc w lodówce.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do mąki z wodą, przyprawami i wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto pozostawić na 2 godziny przykryte lnianą suchą ściereczką.
Z wyrośniętego ciasta ulepić 5 niedużych chlebków,
które położyć na wyłożonej papierem blasze i jeszcze pozostawić na 20 minut.
Cielęcinę wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem
i gdy lekko się przyrumieni dodać bulion, pomidory oraz bouquet garni.
Wyrośnięte chlebki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35 minut.
Cielęcinę zagotować, zmniejszyć ogień i gotowałać jeszcze około 1 godziny.
Pod koniec gotowania dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
Z każdego chlebka wyjąć środek i wlać porcję cielęciny.
Podawać:
Posypane szczyptą zieleniny.