Składniki:
Przyrządzenie:
Cielęcinę pokroić w poprzek włókien na 5 cienkich plastrów.
Każdy plaster lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie panierować w mące.
Smażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do ciepłego rondla.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu usmażyć posiekaną cebulkę.
Do cebuli przełożyć mięso, podlać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić papryką chili i słodką papryką.
Zalać śmietaną, wymieszać z mlekiem i łyżeczką mąki.
Zagotować i trzymać na ogniu około 2 minut aby mąka straciła smak surowizny.
Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i piękny jasnoczerwony kolor.
Gdy potrzeba doprawiamy sos.
Podawać:
Ciepłe.