Wołowina: Cielęcina po węgiersku

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g cielęciny bez kości
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta papryczki chili
  • 100 ml śmietany 18%
  • łyżeczka mąki
  • oliwa
  • masło
  • 2 łyżki mleka

Przyrządzenie:

Cielęcinę pokroić w poprzek włókien na 5 cienkich plastrów.
Każdy plaster lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie panierować w mące.
Smażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do ciepłego rondla.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu usmażyć posiekaną cebulkę.
Do cebuli przełożyć mięso, podlać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić papryką chili i słodką papryką.
Zalać śmietaną, wymieszać z mlekiem i łyżeczką mąki.
Zagotować i trzymać na ogniu około 2 minut aby mąka straciła smak surowizny.
Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i piękny jasnoczerwony kolor.
Gdy potrzeba doprawiamy sos.

Podawać:

Ciepłe.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie