Składniki:
Sos:
Przyrządzenie:
Szpinak umyć, osączyć, liście ułożyć jeden na drugim i pokroić w cienkie paski.
Zagotować 1/3 szklanki posolonej wody, włożyć szpinak i dusić pod przykryciem, aż będzie miękki.
Pod koniec duszenia dodać 3 łyżki masła.
Przygotować sos:
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na małe kawałki i przetrzeć przez sito.
Czosnek obrać i lekko rozgnieść.
W rondlu roztopić masło, włożyć czosnek, zrumienić i wyjąć.
Do masła dodać przetarte pomidory, wino, pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Gotować około 10 minut na małym ogniu bez przykrycia.
Mięso umyć, osączyć, pokroić na kotlety grubości około ½ centymetra, osuszyć, posolić i popieprzyć.
Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron, po 2 - 3 minuty, na oliwie z dodatkiem 2 łyżek masła.
Usmażone kotlety przełożyć do rondla.
Na każdym kotlecie położyć porcję duszonego szpinaku i plaster sera.
Wlać sos, tak aby nie przykrył kotletów i dusić 10 minut na bardzo małym ogniu.
Podawać:
Gorące na sosie z ziemniakami puree.