Wołowina: Chrupiąca wołowina Hoi An

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżki kłącza galangalu, pokrojonego „na zapałkę”
  • 3 łyżeczki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka wina ryżowego lub sake
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej cienko w poprzek włókien
  • olej słonecznikowy lub arachidowy, do głębokiego smażenia
  • skrobia kukurydziana, do obtaczania

Przyrządzenie:

W misce wymieszać składniki marynaty, włożyć pokrojoną wołowinę.
Wstawić do lodówki na noc.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury,
w której wrzucony kawałeczek chleba od razu zaczyna skwierczeć.
Kawałki wołowiny wyjmować z marynaty, obtaczać w skrobi kukurydzianej
i smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.
Smażyć partiami, aby nie obniżać temperatury oleju.
Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na ręczniku kuchennym.

Podawać:

Natychmiast.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie