Wołowina: Chili con carne

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża pokrojona w kosteczkę cebula
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 450 g mielonej chudej wołowiny
  • 200 g pokrojonych pomidorów bez skórek
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 duża pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 5 suszonych pomidorów
  • 400 g czerwonej fasoli “kidney” odsączonej z zalewy

Przyrządzenie:

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę,
dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę.
Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.
Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego.
Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.
Przykryć i gotować przez 25 minut.
Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka.
Dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

Podawać:

Na gorąco, z białym ryżem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie